Guanxi – netværk dig til succes


Guanxi er et vigtigt kinesisk netværksbegreb, som betyder, at kineserne ikke laver forretning med dig, hvis de ikke kender dig personligt, uanset hvor godt dit produkt eller din ydelse er. Derfor er netværk endnu mere afgørende i Kina end i Vesten. Hvis du har de rigtige forbindelser i Kina, glider tingene lettere og hurtigere, og du har større chance for at få succes med din virksomhed.
Normalt bygges Guanxi op gennem familien. Du kan dog skabe relationer i Kina ved at gøre én en tjeneste eller spise en god middag sammen med din samarbejdspartner eller kunde. Brug derfor meget tid på sociale arrangementer inden aftaler og kontrakter indgås.

Lær at afkode, hvornår kineserne mener ja


Kineserne har et meget indirekte sprog. Det betyder bl.a., at de altid siger ja, selvom de mener nej. De vil ikke vise, at de ikke kan klare den pågældende opgave og derved risikere at tabe ansigt. I stedet kredser de om emnet og taler udenom. For os fra Vesten, der er vant til at bruge et meget direkte sprog og sige, hvad vi mener, er denne anderledes måde at tænke på meget frustrerende i en forretningssituation.
For at drive forretninger i Kina er det derfor vigtigt, at du lærer at forstå, hvad kineserne mener, og ikke hvad de siger. At lære at afkode hvornår kineserne mener ja tager dog år at lære. Stil derfor opfølgende spørgsmål indtil du er sikker på, at du har forstået, hvad kineseren mener.